Thursday, April 16, 2015

TEXAS, WHERE EVERYTHING IS BIGGER


Så imorse landade vi utanför Space Center Houston klockan 11 prick för att spendera ett par timmar i rymden (typ). Vi började med att åka runt området för att checka in alla olika byggnader för alla olika syften - så som astronauternas training facility, efter-rymdresan-rehab-byggnaden, forsnings-byggnaden osv. Vi kollade även in en av de raketer som en gångs använts för en rymdresa och jag kan bara säga att det är helt otroligt vad stora de är! Därefter fick vi kolla in en utställning om rymd-livet, rymd-dräkterna genom tiderna och hur allt förberedande arbete ser ut. Vi avslutade vår vistelse med att pricka in rätt dag, tid och plats för att få en helt perfekt guidning genom en centrets bästa utställningar. Vi fick reda på massor om hur livet på ett rymdskepp fungerar, hur mycket kroppen förändras efter lång tid i rymden (t.ex. så hade en man förlorat 20% benmassa i kroppen efter bara fem månader!) och framförallt hur avgörande varenda liten detalj är för att inte ens det minsta ska gå fel + att vi fick känna på en sten som de en gång i tiden har tagit med från månen. SÅ COOLT. I slutet av turen berättade vår guide för oss att han var en få som visste allt vi precis fått reda på och att han i 30 år av hans 78 år i livet hade jobbat som nano-kemist och "problemlösare" för NASA, och dessutom att han endast guidade torsdags-eftermiddagar. Lucky us! 
Kvällen spenderade vi sen på en äkta texas bbq-restaurang tillsammans med ett gäng locals, en himla massa kött och uppstoppade djur. När vi var mätta och belåtna åkte vi sedan förbi en atm-drive-thru (såklart!) för att ta ut pengar till kortlösa Klara och när vi kom tillbaka till huset förslog Maria att vi skulle ta en sväng förbi en margarita-drive-thru. Något vi absolut inte var sena att haka på! 
Imorgon är det vår sista dag här i Houston innan vi på kvällen drar vidare till San Diego. Supertrist tycker jag, hade så gärna stannat kvar ett par dagar till. Men det är som man brukar säga väldigt lätt att vara efterklok! 

No comments:

Post a Comment